Suseł moręgowany

Suseł moręgowany to niewielki gryzoń, który objęty jest ścisłą ochroną. Zwierzę należy do rodziny wiewiórkowatych i zamieszkuje Europę Środkową oraz Wschodnią. Susły grupują się w kolonie, a już od drugiej połowy lata, przygotowują się do przetrwania okresu zimowego.

Susły moręgowane to średniej wielkości zwierzęta. Ich budowa ciała jest smukła. Cechuje ja krótki, ale puszysty ogon, a także krótkie futerko.

Cechą charakterystyczną susła są poprzeczne prążki na ubarwieniu. Oczy zwierzęcia są duże i ciemne, a uszy małe. Mocne pazury to pomocne narzędzie w kopaniu.

Susły to rodzinne zwierzęta, które żyją w koloniach. Dana kolonia zajmuje określone siedlisko i dba o to, by wzajemnie alarmować o niebezpieczeństwie. Takie kolonie mogą liczyć od 20 do nawet 200 osobników.

Zwierzęta te są aktywne w czasie dnia. Od października zapadają w sen zimowy i mimo iż żyją w koloniach, hibernują samotnie, w oddzielnych norach. Podczas hibernacji, korzystają z zapasów tłuszczu, które udało im się zgromadzić.

Post Author: Nina