Nornik tatrzański

www.tratwybiebrza.pl

Nornik tatrzański, inaczej darniówka tatrzańska, to niewielki gryzoń, którego możemy spotkać głównie w Tatrach. Upodobał sobie zbiorowiska pokryte runem, z powalonymi drzewami, a także bliskością potoków.

Nornik tatrzański lubi zarówno doliny, jak i strefy kosodrzewiny. Zwierzę to objęte jest ścisłą ochroną gatunkową.

Nornik charakteryzuje się żółtawym futerkiem, które na grzbiecie ma odcień bardziej brązowy. Uaktywnia się przede wszystkim w czasie nocy.

Nie wykopuje swoich nor, ale wykorzystuje nory pozostawione przez inne ssaki. Darniówka tatrzańska może wykorzystywać również jamy skalne.

Na pożywienie gryzonia składają się głównie zielone części roślin, a także nasiona, owoce oraz korzenie. Wczesną wiosną zaczyna się okres rozmnażania nornika tatrzańskiego.

Czas godowy trwa aż do sierpnia. W skład miotu wchodzą zazwyczaj od dwóch do czterech młodych osobników.

W kolejnym roku, po śnie zimowym i osiągnięciu wagi blisko 23 g, nornik osiąga dojrzałość płciową. Nornik tatrzański żyje stosunkowo krótko, bo do około dwóch lat.

Post Author: Nina