Mroczek późny, czyli duży nietoperz

Mroczek późny jest jednym z największych nietoperzy, które występują w Polsce. Można spotkać go na obszarze całej Polski, z wyjątkiem najwyższych partii górskich. Bardzo często spotyka się go w dużych miastach.

Nie straszna jest mu bliskość ludzkich siedlisk i z chęcią zamieszkuje górne partie budynków. Ssak ten objęty jest ścisłą ochroną gatunkową. Mroczek późny wymaga również ochronny czynnej.

Nietoperz lubi skrywać się na strychach budynków, a także w szczelinach ścian i dachów. Czasami zamieszkuje skrzynki lęgowe ptaków i nietoperzy. W czasie zimy, przebywa w nadziemnych częściach zabudowań, a podczas swojej hibernacji preferuje chłodniejsze i suche miejsca.

Mroczek późny na nocne polowania wyrusza do parków, na polany, nad wody oraz w okolice leśnych dróg. Na jego pożywienie składają się owady, a w tym chrząszcze, żuki, chrabąszcze oraz komary. Rzadziej żywi się motylami nocnymi, pluskwiakami czy muchówkami.

Jak na nietoperza przystało, żeruje już po zachodzie słońca.

Post Author: Nina