Lato – wzrost i plon

uczulenia

Najcieplejsza pora roku, czyli lato, szczególnie sprzyja temu, aby cieszyć się doskonałymi efektami wcześniej wykonanych w ogrodzie prac. Wszyscy przecież wiemy, że miesiące letnie są w świecie rolnictwa czasem żniw. Na pole wyjeżdżają kombajny i zbierają to wszystko, co wcześniej zasiano i co fantastycznie wzrosło w ciągu tych kilku miesięcy. My również możemy sobie urządzić takie małe żniwa, oczywiście w zakresie na jaki pozwalają nam rozmiary i charakter ogrodu.

Jeśli mamy tam wyłącznie rośliny ozdobne, to raczej zostawimy je na miejscu, ale te jadalne to już zupełnie inna bajka. Dojrzałe warzywa i owoce możemy zerwać i jeść świeże lub przyrządzić na ich bazie pyszne przetwory. Będą nie tylko wybornie smakować, ale pozostaną także ekologiczne, ponieważ wyhodowaliśmy je samodzielnie, z dala od masowych upraw i prawdopodobnie bez udziału chemii. Gwarantujemy, że kto raz posmakuje takich w pełni naturalnych darów ziemi, ten nie będzie miał już ochoty jeść jarzyn czy owoców z marketu.

Letnie miesiące to najsmaczniejszy okres w życiu ogrodu.

Post Author: Nina